De ideale werkplek | Trends, best practices en tips voor Facility Management

[columns add_margins=true]
[column width_lg=9 width_sm=6]
[html ]Een prettige en stimulerende werkomgeving ziet er voor iedereen anders uit. Dat komt simpelweg omdat iedereen nu eenmaal andere eisen stelt aan hoe zijn of haar werkplek eruit moet zien. Werkgevers denken daar vaak weer heel anders over dan werknemers en jongere werknemers hebben op hun beurt weer een heel ander wensenlijstje dan hun oudere collega’s. Het gevoel dat overheerst is dat je in een prettige en productieverhogende werkomgeving kunt doen waar je goed in bent en jezelf kunt ontwikkelen.

Variatie

Een prettige werkomgeving zorgt ervoor dat de gebruiker enerzijds de mogelijkheid krijgt om te ontmoeten en samen te werken en anderzijds in stilte individueel werk kan uitvoeren. Die behoeften kunnen gedurende de dag verschillen. De werkomgeving moet daarom gevarieerd worden ingericht, zodat iedereen goed zijn of haar plek kan vinden. Keuzevrijheid speelt daarbij een belangrijke rol.

Dat vraagt behoorlijk wat van de organisatie. Die dient immers over voldoende ruimte te beschikken, daar werkplekken van goede kwaliteit te creëren en ervoor te zorgen dat die werkplekken ook voor iedereen beschikbaar zijn. Er is in deze optimale werkomgeving dus geen plek voor hiërarchische regels: iedereen moet eigenlijk van elke ruimte gebruik kunnen maken. En dan is het ook nog eens prettig wanneer die diversiteit aan werkplekken zich dichtbij bevindt. Zodat je niet het halve kantoor door hoeft te lopen om even rustig een belletje met een klant te kunnen plegen.

Wetenschap & de werkplek

Diverse onderzoeken wijzen op het belang van een balans tussen interactieve en individuele werkplekken. Onderzoeksinstituten Leesman en Center for People and Buildings (CfPB) hhebben langlopende wetenschappelijke en praktijk onderzoeken gedaan naar de ideale werkplek voor tevreden en productieve medewerkers.

Een gesprek met Managing director Benelux Gideon van der Burg van Leesman over de werking van de Leesman Index en wat organisaties er mee kunnen. ‘Een werkomgeving is veel meer dan een dak boven je hoofd.’

Het CfPB ontwikkelde vanaf 2003 de WODI (werkomgevingsdiagnose instrument). Een paar jaar later, in 2007, ging de verzameling van data van start.

CBRE en Universiteit Twente sloegen de handen ineen om de effecten van een gezonde werkomgeving in kaart te brengen. 

Lees de resultaten in dit artikel.

Openheid

Een open werkomgeving is een prettige werkomgeving. Maar openheid betekent meer dan alleen het weghalen van de schotten tussen werkplekken. In een open werkomgeving kun je als werknemer zien en gezien worden. Zo weet je wanneer je je collega even kunt storen. Dit draagt bij tot sneller communiceren en het gemakkelijker opzoeken van elkaar. Tot sociale interactie dus. In een open werkomgeving wordt meer gecommuniceerd, maar wel korter dan in een gesloten ruimte.

 

kantoorinrichting-Trinity Interieur

Ontmoeten

Ontmoeten stond ook centraal in de verbouwing van het kantoor van TOPdesk in Delft. Er werden tal van formele en informele ontmoetings- en vergaderruimtes ingericht. Facto sprak met facility managers Jasmijn Moerman en Rosanna Meeder over de verhuizing, het werkplekconcept, de gemaakte keuzes en de lessons learned.

Een optimaal gebruik van de beschikbare ruimte wordt bepaald door een drietal elementen. Zo is er de flexfactor: de relatie tussen het aantal werkplekken en het aantal te huisvesten medewerkers. Daarnaast is er de bezettingsgraad, die aangeeft hoeveel van de werkplekken daadwerkelijk bezet zijn. En er is de ruimtenorm: de vierkante meters per werkplek. De laatste jaren is deze laatste danig naar beneden bijgesteld. Het combineren van flexfactor, bezettingsgraad en ruimtenorm is van cruciaal belang bij het optimaal inrichten en vormgeven van een goede, productieve werkomgeving. Je wilt immers tevreden werknemers houden, die in hun werk ook optimaal (blijven) presenteren.

Zo moet het dus niet..

Het was een prestige-project, de verbouwing van Rijnstraat 8 (ministerie van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat). Een half jaar na de opening bleken veel medewerkers bepaald niet te spreken over alle vernieuwingen, zo bleek uit een enquête onder 4.000 medewerkers.

Waar ergeren werknemers zich het meest aan? 5 factoren waardoor mensen het bedrijf (kunnen) verlaten:

-Te gehorig – vindt 1 op de 3 werknemers (32%) 
-Te koud – vindt 1 op de 4 werknemers (26%) 
-Ongezond – vindt 1 op de 7 werknemers (15%) 
-Te vies – vindt 1 op de 9 werknemers (11%) 
-Het stinkt – vindt 1 op de 10 werknemers (10%) 
 
Uit een werkplekonderzoek onder 900 Nederlandse werknemers 

Mentale en lichamelijke gezondheid

Een prettige en productieve werkomgeving staat of valt bij een goed interieur. Het spreekt voor zich dat dat allesbehalve een standaard interieur moet zijn. Het moet immers bestand zijn tegen allerlei vormen van gebruik en geschikt zijn voor diverse gebruikers. En er mag een inspirerende werking van uitgaan. Denk dus aan (dag)licht en aan natuurlijke kleuren, maar wees ook niet bang om af en toe eens een stevig kleuraccent te gebruiken. Creëer een sfeer waar mensen zich prettig in voelen. Dat gevoel hoeft zich niet alleen maar te vertalen in een lekker bureau of een fijne stoel. Het interieur zou mensen de kans moeten bieden om te werken zoals zij dat willen. Waarom bijvoorbeeld geen faciliteiten voor staand werken of vergaderen aan je kantoorinrichting toevoegen? Dit komt de gezondheid – en dus het algehele welbevinden – alleen maar ten goede.

Identiteit

Het wordt als prettig ervaren wanneer de identiteit van het team of de afdeling terugkomt in de (aankleding van) de werkplek. Door het alsmaar wisselen van werkplek is er doorgaans weinig ruimte om persoonlijke berichten of andere items die met het werk te maken te hebben te delen. Het creëren van een bord of een wand op een centrale plek kan hier een bijdrage aan leveren en de identiteit alleen nog maar verder versterken. Wie trots is op het werk wat hij of zij doet, of het team waarvan men deel uitmaakt, zal alleen nog maar productiever worden. Wie positief is over zijn of haar werkomgeving, draagt dat bovendien ook gemakkelijker uit naar anderen.

Millennials

Millennials stellen werkgevers voor de nodige uitdagingen, niet alleen als het gaat om de inhoud van het werk, maar ook wat betreft de werkomgeving. Een uitdaging die mooi wordt samengevat in de term ‘war on talent’. Waar lopen Millennials warm voor?

Werkklimaat

Het lijkt misschien een open deur intrappen, maar de temperatuur en de luchtkwaliteit op de werkplek zijn van groot belang. Probeer maar eens achter je laptop te werken wanneer je vingers koud zijn. Best lastig. Aan de andere kant leidt te warm ook weer tot klachten. Je wordt er slaperig van en dat komt de productiviteit niet ten goede. De ideale temperatuur in een kantoorpand ligt op 21 graden. 

De luchtkwaliteit sluit hier eigenlijk naadloos op aan. Het schort nogal eens aan de kwaliteit van de lucht op kantoor. Wanneer de lucht te droog is, bijvoorbeeld doordat er veel gestookt wordt, kan het ophangen van verdampingsbakjes helpen. Ventileren is eveneens een optie en ook het plaatsen van planten in werkruimtes verhoogt de luchtkwaliteit. Met een goed binnenmilieu gaat de productiviteit omhoog. 
Wat extra groen zorgt daarnaast voor sfeer, waarin het altijd en overal prettig werken is.

[/html]
[/column]

[column width_lg=3 width_sm=6]
[image image=”https://www.trinity-interieur.nl/wp-content/uploads/2018/09/d4fd95c2eaa2bda4a3d98a43e6a35975_2bf96af338fe57c401d7752c6af154c7.jpg” css=”width:353px;”][/image]
[/column]
[/columns]